Genieten van een gashaard op propaan

Met (bio)propaangas profiteer je van alle voordelen van gas in huis zonder een aardgasaansluiting. Dat de aardgaskraan in Nederland langzaamaan dicht gedraaid wordt, wil nog niet zeggen dat we zonder gas komen te zitten. Gas is nog steeds de schoonste energiebron op aarde en daarom een aantrekkelijke brandstof in vele opzichten. Het bestaande aardgasnetwerk is op termijn ook geschikt te maken voor andere soorten gas. Nederland zal dus nog lang niet gasloos worden. Vanaf 1 juli 2018 worden nieuwe woningen echter niet meer voorzien van een gasaansluiting. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven zoals (bio)propaangas of biogas.

kalfire-gashaard

Aardgasvrij en toch genieten van een gashaard. Hoe werkt dat nou eigenlijk?

Onze gashaardenleveranciers hebben een groot assortiment haarden en kachels die op propaan kunnen branden. De prijs van een gashaard op propaan is meestal gelijk aan dezelfde gashaard op aardgas. Sommige haarden zijn ook om te bouwen van aardgas naar propaan. Dus je kan een nieuwe gashaard op propaan kopen of je kan je bestaande gashaard om laten bouwen. Onze verkoopmedewerkers kunnen je vertellen welke haarden op propaangas leverbaar zijn en als je je haard om wil laten bouwen dan kunnen we voor je navragen wat hier de kosten van zijn. 

Slim geschakeld systeem voor non-stop gezelligheid

Propaangas wordt niet via een gasleiding geleverd, maar via slim geschakelde gasflessen naar de gashaard geleid. Zo kun je ook zonder aardgas onbezorgd blijven genieten van de warmte en sfeer van de gashaard van jouw keuze. En dat al voor minder dan € 4,- per avond!

propaan-flessen-systeem

Hoe gaat de distributie van propaangas? 

Voor ongeveer 50 gezellige avonden met zo'n 140 branduren volstaan 4 flessen van 10,5 kilogram. Dit betekent gelukkig niet dat je ook 4 keer per seizoen de gasflessen moet wisselen. De Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) en Primagaz hebben namelijk gezamenlijk een innovatief systeem ontwikkeld dat bestaat uit 4 slim geschakelde compacte en handzame gasflessen van 10,5 kg. Deze gasflessen zijn 2 om 2 onderling met elkaar verbonden. Als de ene groep gasflessen leeg is, schakelt het systeem automatisch over naar de volgende groep. Overschakeling wordt, door middel van telemetrie in de schakelunit, automatisch geregistreerd en online gemeld. Jouw gasleverancier plant vervolgens een afspraak om de lege flessen te verwisselen voor volle. Dankzij dit systeem kun je onbezorgd van jouw gashaard blijven genieten. Praktisch en comfortabel! Update 05-09-2019: wegens te weinig aanvragen voor dit systeem is dit momenteel niet op deze manier verkrijgbaar. Mogelijk dat dit in de toekomst verandert als er minder aardgasaansluitingen zijn. Er is wel een Duo controlset te bestellen die er voor zorgt dat de haard automatisch overschakelt op een andere fles propaan, wanneer de betreffende gasfles waar de haard op aangesloten is leeg is. Deze Duo Controlset kost momenteel 385 euro. 

dru-passo

 

Verbruik en kosten van gashaard op propaan

Het verbruik verschilt natuurlijk per model en vooral in welke stand je de gashaard gebruikt. Een gashaard gebruikt gemiddeld 0,5 kilogram per uur op vol vermogen. In de praktijk wordt de haard meestal maar kort op vol vermogen gebruikt. Zodra een aangename temperatuur is bereikt, zal de haard al snel op een lager vermogen worden gezet. Het gemiddeld verbruik van de haard zal hiermee ongeveer 300 gram per uur zijn. 

Aan een gashaard op propaan zijn andere kosten verbonden dan aan een haard op aardgas. De prijs voor propaan ligt weliswaar hoger dan de prijs van aardgas, maar hier staat tegenover dat de vaste aansluit-, vastrecht- en leveringskosten komen te vervallen. De waarborg per gasfles is momenteel ca. € 20,-. De abonnementskosten van een propaanunit (incl. meet- en regelapparatuur met telemetrie) zijn € 9,50 per maand. De prijs voor de inhoud van één fles is momenteel ca. € 31,-. De prijs van flessengas kan net als de gasprijs fluctueren. Het verbruik van jouw haard, en daarmee de kosten, hangt natuurlijk samen met het vermogen van de gekozen haard en de manier waarop je jouw haard stookt.

 

Wat jouw kosten ongeveer zijn rekenen wij voor aan de hand van twee gebruiksprofielen.

Profiel 1 : De sfeergebruiker

Je hebt een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met daarin een gashaard met een 7 kW output op hoog vermogen. Je moderne haard is waarschijnlijk voorzien van gasbesparende opties als het slim uitschakelen van een brander of een modulerende ECO-modus die jouw verbruik verminderen. In de praktijk zal jouw haard niet altijd op hoog vermogen branden. Daarom gaan we uit van een gemiddeld vermogen van 4 tot 5 kW output. Jouw haard verbruikt dan ongeveer 300 tot 500 gram propaan per uur. Een gemiddelde sfeergebruiker stookt de haard 20 weken per jaar circa 2 avonden per week en 2,5 uur per avond.

Rekenvoorbeeld: verbruikskosten voor een sfeergebruiker

Bij gemiddeld gebruik volstaan 4 tot 6 vullingen per jaar. Dit betekent (afhankelijk van de gasprijs) € 125,- tot € 186,- per jaar. Hiervoor volstaan 1 tot 2 omwisselingen per jaar. De gebruikskosten per avond bedragen dan tussen de € 3,- en € 4,50.

Profiel 2 : De sfeerPLUS-gebruiker

Je hebt een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning met een gashaard met een 9 kW output op hoog vermogen. Ook jouw haard is voorzien van gasbesparende opties als het slim uitschakelen van een brander of een modulerende Eco-modus. In praktijk brandt jouw haard niet altijd op hoog vermogen. Daarom gaan we uit van een gemiddeld vermogen van 6 tot 7 kW. Jouw haard verbruikt dan ongeveer 600 gram propaan per uur. De gemiddelde SfeerPLUS-gebruiker stookt de haard ongeveer 25 weken per jaar, 2 avonden per week en gemiddeld 2,5 uur per avond.

Rekenvoorbeeld: verbruikskosten voor de sfeerPLUS-gebruiker

Bij gemiddeld gebruik volstaan 6 tot 9 vullingen per jaar. Dit betekent (afhankelijk van de gasprijs) € 186,- tot € 279,- per jaar. Hiervoor volstaan 2 tot 3 omwisselingen per jaar. Per avond zijn jouw gebruikskosten tussen de € 3,70 en € 5,60.

Bron: Dru

Regelgeving propaanvoorziening thuis

Met gas ben je natuurlijk altijd voorzichtig maar je mag 4 geschakelde propaan gasflessen gewoon thuis plaatsen (zonder vergunning). Een belangrijke voorwaarde voor opslag is een goede ventilatie. De druk die propaan op een tank of gasfles uitoefent, hangt af van de temperatuur. Hoe hoger de temperatuur van de vloeistof, hoe hoger de druk van het gas. En hoe lager de temperatuur, hoe lager de druk. Dit betekent dat propaanflessen beschermd moeten worden tegen warmtebronnen. De propaanunit wordt bij voorkeur buiten geplaatst. Bijvoorbeeld in een geventileerde schuur of een speciale opslagkast. De propaanflessen mogen niet afgedekt worden en de ventilatie mag ook niet gehinderd worden door bijv. begroeiing.

Propaangas en het milieu

Propaangas is een energiebron die in vergelijking met andere brandstoffen milieuvriendelijk is. Propaangas produceert na verbranding namelijk tot 19% minder CO2 dan bijv. stookolie. En biopropaan doet er zelfs nog een schepje bovenop en produceert tot 80% minder CO2 vergeleken met conventioneel propaangas. Beide brandstoffen zijn ‘afvalproducten’. Zo komt propaan vrij als nevenproduct tijdens de raffinage van aardgas en aardolie en is dus een fossiele brandstof. Biopropaan wordt geproduceerd uit 100% duurzame grondstoffen, namelijk uit een mix van afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. Biopropaan is een volwaardig en milieuvriendelijk alternatief voor gewoon propaan. Chemisch gezien zijn de twee identiek. Daarom is biopropaan in alle propaangasinstallaties te gebruiken.

Propaan als alternatief voor Gronings gas

Het gebruik van gas als energiebron raakt door de vele media-aandacht - aangewakkerd door de aardbevingen en schade in Groningen - in een verdomhoekje. Maar dat is onterecht. Wat we in Nederland willen, is een alternatief voor het Groningse gas. En dat kan best een ander soort gas zijn, zoals propaan. Propaangas is een relatief schone en voordelige energiebron. En het biologische broertje biopropaan is zelfs 100% duurzaam. Wat ook voordelig is: de bestaande aardgasleidingen zijn in veel gevallen ook te gebruiken voor (bio)propaangas. En je hebt geen aardgasaansluiting meer nodig.

 

LPG, Butaan of Propaan, wat is het verschil?

LPG staat voor Liquified Petroleum Gas. Propaan is een LPG, net als butaan. Een mix van deze twee gassen wordt gebruikt als motorbrandstof voor personenauto’s. Dat wordt LPG genoemd. Gasflessen en -tanks zijn in Nederland vrijwel altijd gevuld met zuiver propaangas. Dat wordt in vloeibare vorm opgeslagen en in dampvorm gebruikt. Propaan heeft namelijk een veel lager kookpunt dan butaan, waardoor het in gasvorm blijft tot 40 graden onder nul. Hierdoor is het ook goed te gebruiken in de winter. Butaan wordt bij 0 graden Celsius al vloeibaar. De gashaarden die wij verkopen zijn geschikt voor propaangas.

Update 05-09-2019: wegens te weinig aanvragen voor dit systeem is dit momenteel niet op deze manier verkrijgbaar. Mogelijk dat dit in de toekomst verandert als er minder aardgasaansluitingen zijn. 

 

Bronnen & Folder : NHK, Primagaz